Furniture Friday #1 | Eames Lounge Chair

Furniture Friday #1 | Eames Lounge Chair

The Eames Lounge Chair – de koning der klassiekers

Zoals vorige week aangekondigd trappen we onze Furniture Friday serie af met in onze ogen de koning der klassiekers: De Lounge Chair van het ontwerpduo Ray en Charles Eames.

Om te beginnen met deze design klassieker voelt voor ons eerlijk gezegd wel een beetje als het intrappen van een wijd openstaande deur, maar we moeten eerlijk zijn. De Lounge Chair van Eames is simpelweg briljant mooi en heeft sinds haar geboorte in 1956 niet aan kracht ingeboet. Wat ons betreft staat deze Lounge Chair dus al zo’n 60 jaar als koning aan het hoofd van furniture land. En dan kan je dus écht wel spreken van een goed ontwerp.

Het kan ook bijna niet anders dan dat een creatie van Charles en Ray Eames deze royal positie bereikt, want wat hebben deze man en vrouw geweldige ontwerpen gemaakt. We garanderen dat er in een latere Furniture Friday opnieuw aandacht aan hen en hun ontwerpen zal worden besteed.

The Lounge Chair

Het ontwerpduo experimenteerde zoals alle ontwerpers met materiaalgebruik. Waaronder met multiplex en dan vooral met het driedimensionaal modeleren daarvan. Met de Lounge Chair wilde Eames een moderne vertaling maken van de lounge chairs die destijds in veel woonkamers stonden. Ze baseerden hun ontwerp op de Engelse Club Chair en Charles Eames schijnt als (esthetische) voorwaarde voor de stoel te hebben genoemd dat de stoel “the warm receptive look of a well-used first baseman’s mitt” moest hebben.

well-used first baseman's mitt

well-used first baseman’s mitt

Iedereen die wel eens een goede originele, vintage versie van deze stoel heeft gezien en erin heeft gezeten, weet dat aan deze voorwaarde zeer behoorlijk is voldaan.

De stoel wordt nog steeds geproduceerd en in Nederland op de markt gebracht door Vitra. Zoals bij meerdere oudere ontwerpen (van Eames) zijn ook de maten van de Lounge Chair recent aangepast, zodat die beter passen bij de (in algemene zin) groter geworden mens.

Hoe ziet de perfecte Eames Lounge Chair voor JEALOUS eruit?

Wij bij JEALOUS zien de Lounge Chair het liefst geheel in het zwart; zwarte schalen, zwart leder en een zwarte voet. En als we het dan toch mogen zeggen; graag in perfecte vintage conditie, onze voeten op de bijpassende Ottoman, lichten gedimd, favoriete muziek keihard en een goed glas in de hand.

Goed weekend, geniet en tot een volgende Furniture Friday.«
»