Furniture Friday #39 | Portuguese ROOTS chair by Alexandre Caldas

Furniture Friday #39 | Portuguese ROOTS chair by Alexandre Caldas

AROUNDtheTREE en Alexandre Caldas

AROUNDtheTREE is een Portugees merk dat in hun ontwerpen de tradities en cultuur van Portugal naar voren wil brengen.

Eén van hun ontwerpers is de in 1974 geboren Alexandre Caldas.  Het ontwerp van de stoel die we in deze Furniture Friday onder de aandacht brengen is van zijn hand. Een stoel die in 2014 zelfs werd bekroond met een Silver Award van de A’Design Awards.

Portuguese ROOTS chair

WOW WOW WOW…wat een fascinerende lijnen!

De geschiedenis van deze lijnen gaat terug naar de late jaren ’40, net na de Tweede Wereldoorlog. De tijd van ambachtslieden, waaronder Gonçalo Rodrigues dos Santos.

In een klein atelier in Lissabon vervaardigde Gonçalo allerlei producten zoals sapcentrifuges, hakken voor schoenen, en uiteindelijk ook, stoelen.

De stap naar het ontwikkelen en vervaardigen van stoelen was het gevolg van zijn ontdekking hoe hij materialen kon buigen. Deze zelfbedachte machine hield hij angstvallig voor iedereen verborgen en bediende hij uitsluitend in het weekend, zodat hij solo en ongestoord kon werken aan zijn ‘geheim’. Toen hij in 1953 de juiste harmonie had gevonden werd het model gelanceerd.

In de jaren ’70 kwam er helaas een nieuwe stroming, die van plastic en imitatie, waarmee master Gonçalo Rodrigues dos Santos naar de achtergrond verdween.

AROUNDtheTREE en Alexandre Caldas hebben gedacht:

Nu is het aan ons! Een nieuwe generatie die gelooft in kwaliteit, die een ontwerp waardeert om het vakmanschap, die ziet hoe de geschiedenis van een product de waarde vergroot en die de verantwoordelijkheid voelt om ontwerpers te onttrekken aan de eeuwige vergetelheid.

En wat is het hen geweldig goed gelukt om dit design van de vergetelheid te redden en nieuw leven in te blazen. Wij vinden de Portuguese ROOTS prachtig, in alle houtvarianten waarin die wordt vervaardigd. Waarbij we vooral heel nieuwsgierig zijn om de lichte variant in blank hout in het echt te zien.

Mooi weekend gewenst en tot de volgende Furniture Friday!

 

        

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren«
»