Furniture Friday #43 | The Swan by Arne Jacobsen

Furniture Friday #43 | The Swan by Arne Jacobsen

Wat is het toch met ontwerpers en vogels? In Furniture Friday #19 was de pelikaan de inspiratiebron en nu de zwaan.

Het spreekt haast voor zich dat flora en fauna tot inspiratie leidt en dat de zwaan een prachtige vogel is, die ook veelvuldig in andere kunstvormen naar voren komt, zoals ‘De bedreigde zwaan‘ van Jan Asselijn of het ballet ‘De stervende zwaan‘ van choreograaf Michel Fokine op de cellosolo ‘Le Cygne’ (de zwaan) van de Franse componist Camille Saint-Saëns (bron: wikipedia)

 

Wij behandelen in deze Furniture Friday uiteraard een zwaan-gerelateerd ontwerp in de kunstcategorie (interieur)design: de Swan Lounge Chair, ontworpen door Arne Jacobsen.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen is een wereldberoemde Deense architect en ontwerper, geboren in 1902 en overleden in 1971. Zijn ontwerpstijl is als ‘functionalistisch’ te omschrijven, omdat de vorm steeds door de functie van het product wordt bepaald (iets dat naar onze mening bij sommige architecten/ontwerpers nog wel eens ontbreekt…looks but no feel).

Ook grote talenten laten zich inspireren door anderen en het schijnt dat Arne Jacobsen zich liet beïnvloeden door onder andere Ludwig Mies van der Rohe en Le Corbusier; twee ontwerpers die eerder in onze Furniture Friday reeks zijn voorbij gekomen (zie: Furniture Friday #22 en Furniture Friday #37).

Een van de bekendste ontwerpen van Arne Jacobsen is het SAS Hotel in Kopenhagen. Jacobsen gelooft er sterk in dat (interior) design en architectuur in elkaar overlopen en hij ontwierp dus niet alleen het gebouw voor het SAS hotel, maar ook het interieur. Voor dit hotel interieur heeft hij onder meer de Swan Lounge Chair ontworpen, voor de lobby en lounge-gedeelten in het hotel. Opvallend daarbij is overigens dat het SAS hotel een en al rechte lijn is en het kenmerkende aan de Swan is dat er juist géén rechte lijnen zijn.

the Swan

Het design van de Swan is sinds haar geboorte in 1958 iconisch te noemen en sindsdien non-stop in productie geweest. De Swan wordt geproduceerd door Fritz Hansen.

De lounge stoel heeft een breedte van 74 centimeter, een diepte van 68 centimeter en een hoogte van 77 centimeter. De zithoogte is 40 centimeter en helt een beetje naar achteren, waaruit het lounge-karakter van de stoel in schuilt.

Het onderstel van de Swan is geproduceerd in gepolijst aluminium (in sommige varianten met een coating) en de zitting is van stevig polyurethaanschuim, dat is bekleed met stof of leersoorten in verschillende kleuren en kwaliteiten. Je kan de Swan Chair in alle denkbare kleuren laten bekleden in één van onderstaande stof- en leersoorten. Voor een nieuw exemplaar moet je rekening houden met een prijs van zo’n € 3.500 in stof tot zo’n € 6.750 voor een special edition.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren«
»