Furniture Friday #44 | Chesterfield blijft hip

Furniture Friday #44 | Chesterfield blijft hip

 Hoe ouder, hoe mooier!

Ooit waren de chesterfield meubelstukken een symbool van status en rijkdom. De ronde armleuningen doorlopend in de rugleuning, de kenmerkende diepe knopen, de lage zit, de genagelde afwerking van de randen en het ruitvormige patroon in het leder geven het geheel een luxe en kenmerkende uitstraling. Hoe ouder, hoe mooier wordt vaak geroepen. En terecht!

De laatste jaren zien we deze beauty gelukkig weer regelmatig terug in verschillende interieur-stijlen. Hoewel er tegenwoordig veel verschillende uitvoeringen bestaan; klassiek, maatwerk, limited editions, maar ook uitvoeringen in zijde, velours en katoen, blijven wij toch het meest gecharmeerd van de doorleefde, diepbruine, liefst uit erfenis verkregen en met veel liefde gekoesterde, bank. Een krachtig statement maak je met een dergelijk exemplaar in een minimalistisch interieur. Om een eclectisch interieur vorm te geven met een mooie chesterfield gebruik je deze in combinatie met kleur en prints.

De chesterfield sofa is niet slechts een meubelstuk, het is een stuk geschiedenis

Er bestaan veel verschillende theorieën over de oorsprong van het woord chesterfield als beschrijving van hoe we het heden ten dagen kennen. Volgens de Oxford English Dictionary werd in 1800 het woord chesterfield al gebruikt voor de aanduiding van een bepaald soort lederen bank. Men vermoedt dat Lord Phillip Stanhope, the 4th Earl van Chesterfield (1694-1773), opdracht gaf voor de vervaardiging van de eerste sofa. Deze zelfde Earl was naast een zeer gepassioneerd schrijver en politicus, ook een bekend trendsetter wat er hoogst waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat ook andere mensen geïnteresseerd raakten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is chesterfield géén geregistreerde Engelse merknaam, maar de naam voor een meubelstijl. In het begin van de 19de eeuw verplaatste de vervaardiging van de meubelstukken naar meubelateliers in Londen, nadat deze oorspronkelijk in de stad Chesterfield werden gemaakt. Toen de kenmerkende stijl overwaaide naar de (voormalig) koloniën en vooral in de Verenigde Staten populair werd, was het succes onomkeerbaar!

  

Bewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren«
»