Furniture Friday #46 | Spider by Joe Colombo for Oluce

Furniture Friday #46 | Spider by Joe Colombo for Oluce

JOE COLOMBO

Als er één ding goed naar voren komt in onze Furniture Friday is het misschien wel dat goed design veelal geen toevalstreffers is. De iconische ontwerpen komen vrijwel allemaal van de ontwerptafel van ontwerpers die een heel oeuvre op hun naam hebben staan. Vandaag behandelen we slechts één ontwerp van zo’n top designer, Joe Colombo.

Joe Colombo is een Italiaanse ontwerper, die op 30 juli 1930 in Milaan is geboren en exact 41 jaar later, op 30 juli 1971, aan een hartaanval is overleden. Joe Colombo is dus precies op zijn 41ste verjaardag overleden. Hij heeft kunst en architectuur gestudeerd, maar deze studies niet afgerond. In de jaren ’60 is hij met veel succes gaan ontwerpen en het is fascinerend om te zien wat deze man in een paar jaar en op zo’n jonge leeftijd heeft voortgebracht. Nu bijna 47 jaar later zijn de ontwerpen van Joe Colombo nog steeds actueel en gewilde verzamelobjecten.

Zoals gezegd heeft Colombo zoveel ontworpen dat we er in de toekomst nog wel een (paar) Furniture Friday aan kunnen besteden. Daarom slechts één ontwerp in deze Furniture Friday, de vloerlamp ‘Spider’.

SPIDER

Colombo heeft de staande lamp ‘Spider’ ontworpen voor Oluce, een design bedrijf uit Italië dat al sinds 1945 bestaat.

De Spider is in 1965 ontworpen, won in 1967 de Compasso d’Oro award en is opgenomen in verschillende museale collecties.

Dat de Spider van Joe Colombo een tijdloos design kent, blijkt wel uit het feit dat Oluce de lamp nog steeds in productie heeft. Bijzonder om te vermelden is dat Colombo voor de Spider ook een speciale lamp heeft ontworpen, dus niet zomaar een willekeurig peertje erin draaien, maar de speciaal voor deze lamp ontworpen lichtbron.

De voetsteun van de Spider is van gelakt metaal, dan volgt een elegante staander in chroom, waaraan het eveneens gecoate metalen kapje is bevestigd. De kap is in hoogte verstelbaar en ook kantelbaar om het licht te sturen in de richting die jij wenst. De Spider lamp is 140 cm hoog en de voet is zo’n 23 cm breed.

Wij vinden de Spider geweldig en begrijpen maar wat goed dat deze lamp al zo’n 53 jaar mensen weet te verlichten. De 100 jaar gaat dit ontwerp wat ons betreft makkelijk redden.

Goed weekend en tot de volgende Furniture Friday!

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren«
»