Furniture Friday #48 | (super)leggera by Gio Ponti for Cassina

Furniture Friday #48 | (super)leggera by Gio Ponti for Cassina

Gio Ponti

Gio Ponti, weer zo’n groot architect, designer, kunstenaar uit Italië. Geboren in 1891 in Milaan en overleden in 1979.

En ook ten aanzien van de heer Ponti kunnen we weer spreken van een multi-talent.

Ponti heeft zijn stempel gedrukt op gebouwen, meubels, interieurs, serviezen, textiel, theaterdecors en scheepsinterieurs enzovoorts, enzovoorts. Daarnaast hield hij zich ook nog bezig met schrijven, dichten en schilderen. En dan te bedenken dat hij pas in 1921, op 30-jarige leeftijd afstudeerde aan de Universiteit van Milaan.

(Super)leggera

Het ontwerp van Gio Ponti dat in deze Furniture Friday wordt behandeld stamt uit 1952, de ‘leggera’ en vervolgens de superleggera uit 1957. ‘(Super)leggera’ betekent ‘(super) licht’. De ‘Leggera’ en de ‘Superleggera’ verschillen dus van elkaar, maar hebben hetzelfde lichte/luchtige ontwerp, dat feitelijk ook licht is in gewicht. Ponti zei over dit ontwerp (en heeft daar gelijk in gekregen):

“the more minimal the shape, the more expressive the shape becomes”

Het is werkelijk een heerlijk minimalistisch stoeltje, waar de exclusieve eenvoud vanaf druipt. Cassina brengt zowel de ‘Leggera’ als de ‘Superleggera’ nog steeds op de markt en in verschillende versies. Van volledig naturel tot in stof of leer in kleur. Houdt rekening met een vanaf prijs van zo’n €600 per stoeltje.

Goed weekend en tot een volgende Furniture Friday!

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren«