Michael Wolf ‘the real toy story’

Michael Wolf ‘the real toy story’

Dat wij van kunst houden is zeker geen geheim, dat wij regelmatig musea bezoeken evenmin, maar dat wij in onze interieurontwerpen vaak mooie kunst toepassen en daar graag gepassioneerd over vertellen en adviseren, is wellicht minder bekend. Ter inspiratie gingen we vandaag naar het  http://www.fotomuseumdenhaag.nl om de meeslepende en ontroerende tentoonstelling van Michael Wolf te bekijken.

Het Fotomuseum Den Haag toont een groot overzicht van Wolfs werk, vanaf zijn vroegste jaren als documentairefotograaf tot en met zijn recentere series Architecture of Density (2003 – 2014) en Transparent City (2006).

The Real Toy Story

De indrukwekkende, wandvullende installatie The Real Toy Story (2004 – 2018) vormt een commentaar op de industriële massaproductie in China. Een enorme hoeveelheid door Wolf verzameld ‘Made in China’-speelgoed (circa 20.000 stuks op 40 vierkante meter) flankeert de foto´s die hij maakte van arbeiders in Chinese speelgoedfabrieken. De verlegen en soms gelaten blikken van de arbeiders vormen een schril contrast met de overweldigende hoeveelheid goedkoop speelgoed. Deze installatie wordt iedere tentoonstelling opnieuw opgebouwd door een team van betrokken mensen en is dus in ieder museum anders.

 

Leven in de metropool

Sinds 1994 woont en werkt Michael Wolf in Hong Kong. Deze stad, met meer dan zeven miljoen inwoners, is zijn inspiratiebron geworden. In de serie 100 x 100 (2006) portretteert hij honderd bewoners van een wooncomplex die ieder op een krappe negen vierkante meter wonen. In Architecture of Density (2003 – 2014), een van Wolfs meest beroemde series, worden foto’s van de volgebouwde stad zo aangesneden dat hemel en horizon ontbreken en het beeld bijna abstract wordt.

Zoals Michael Wolf inzoomt op zijn eigen foto’s van Transparent City, zo laat Google Street View ons de stad zien. Geïnspireerd door dit nieuwe fenomeen – dat in 2007 werd geïntroduceerd op internet – begint de fotograaf een gelijknamig project in 2008 wanneer hij een tijdje in Parijs woont. Via Google Street View, dat destijds aanzienlijk minder onderhevig was aan censuur, probeert hij zich de stad eigen te maken. Onderweg in Google Street View ontdekt Michael Wolf een oudere vrouw die op de stoep is gevallen, een vechtpartij, een wildplasser en vele opgestoken middelvingers naar de Google-camera.

       

Fotojournalist in Duitsland

Michael Wolf werd in 1954 geboren in München. Hij groeide op in de Verenigde Staten en Canada, maar keerde voor zijn studie terug naar Duitsland waar hij van 1972 tot 1976 les kreeg van Otto Steinert, de legendarische professor van de Folkwang School in Essen. Wolf begon zijn carrière als fotojournalist. In 2003 maakte hij de overstap naar vrij werk. Desondanks blijft zijn fotografie geworteld in de traditie van de sociaal geëngageerde documentairefotografie. Het centrale thema van zijn oeuvre is het leven van mensen in de altijd veranderende metropolen.

Vandaag dus een vrijdag zonder officiële Furniture Friday, maar mét een aantal prachtige foto’s van deze top fotograaf! Happy friday en een warm weekend gewenst.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren«
»